www.karpathosnews.gr

Ανδρουλάκης: Καλώ σε πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του κόσμου – Το ΠΑΣΟΚ είναι ο στρατηγικός αντίπαλος της ΝΔ

Στα θέματα υγείας, Παιδείας και στο κόστος στέγασης επικέντρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είπε ότι ξεκινάει Εκστρατεία ενημέρωσης για τις προτάσεις του κόμματος.

«Κύριε Μητσοτάκη, σταματήστε να λειτουργείτε στο Μαξίμου ως γραφείο real estate. Καταργήστε την golden visa …χθες, όπως έκανε η Ιρλανδία. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυξάνοντας το όριο της golden visa στις 500.000 ευρώ στην Αθήνα, αλλά αφήνοντας για παράδειγμα το όριο στις 250.000 ευρώ στον Πειραιά. Υπάρχει τίποτα στο κέντρο της Αθήνας που δεν έχει αγοραστεί; Η golden visa ήταν μια πολιτική, που εφαρμόστηκε σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Το μέτρο έφτασε στα όριά του, γι’ αυτό και το καταργούν ή το αναστέλλουν. Το έκαναν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την ανάπτυξη που αφελληνίζει την ελληνική οικονομία. Θα ξεκινήσω εκστρατεία για να οδηγήσω την Κυβέρνηση να καταργήσει την golden visa» επισήμανε χαρακτηριστικά, ενώ ως προς τη βραχυχρόνια μίσθωση και την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης με κριτήριο μόνο τον αριθμό των ακινήτων, ο κ. Ανδρουλάκης ανέδειξε τα κενά: «Ρώτησα τον κ. Χατζηδάκη στη Βουλή αν τρεις γκαρσονιέρες στο κέντρο της Αθήνας ισοδυναμούν με μία βίλα στη Μύκονο, που σε επίπεδο εσόδων αντιστοιχεί σε 10-15 γκαρσονιέρες στο κέντρο της Αθήνας».

Κληθείς να σχολιάσει την κυβερνητική τροπολογία με την οποία ο Δήμαρχος Αθηναίων εξαιρείται της σύνθεσης της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», ο κ. Ανδρουλάκης, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι είναι ψευδεπίγραφο το επιχείρημα ότι πλέον η εταιρεία θα διαχειρίζεται έργα πανελλαδικά.

«Σήμερα που μιλάμε, διαχειρίζεται έργα ανάπλασης μόνο του Δήμου της Αθήνας ύψους 45 εκατ. ευρώ χωρίς να υπάρχει ο Δήμαρχος της Αθήνας. Αυτό έγινε, γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει μία βαθιά συγκεντρωτική κουλτούρα για τον τρόπο διακυβέρνησης. Δεν σέβεται την Αυτοδιοίκηση. Αντί να περιμένει τη συγκρότηση της ΚΕΔΕ τους επόμενους μήνες, τέσσερις ημέρες πριν την ορκωμοσία του νέου Δημάρχου προχώρησε σε αυτή την κίνηση», τόνισε.

Ως προς τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε: «Δεν υπάρχει “ναι” ή “όχι” μανιχαϊστικά και θα σας φέρω ένα παράδειγμα: Είπα “ναι” στην επιστολή ψήφο για να διευκολύνουμε τον απόδημο ελληνισμό και όσους εργάζονται σε νησιά ή μακριά από τον τόπο διαμονής τους. Ξέρετε τι μετέφεραν οι αρμόδιοι υπουργοί στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πριν από μερικές μέρες, όταν τα ενημέρωσαν; Ότι θέλουν καθολική επιστολική ψήφο. Δηλαδή, αν κάποιος μένει στα Εξάρχεια και η κάλπη είναι στην Κωλέττη, να μη χρειαστεί – λένε – να ψηφίσει με φυσική παρουσία, αλλά με επιστολική ψήφο. Δηλαδή, αντί να διευκολύνει τον απόδημο ελληνισμό και τους εργαζομένους, από μηδέν επιστολική ψήφο πάει στην καθολική επιστολική ψήφο, ακόμη και για όποιους μένουν δίπλα στην κάλπη. Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι η αναβάθμιση και ενίσχυση και των τριών βαθμίδων της δημόσιας παιδείας. Τα αποτελέσματα της PISA καθώς και τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων κάθε χρόνο δείχνουν ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και στις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικού μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου, με συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας βεβαίως, γιατί αυτό συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών όλης της Ευρώπης πάει στα δημόσια πανεπιστήμια και η αγωνία του ΠΑΣΟΚ είναι τα παιδιά των νεότερων γενεών να έχουν την επιλογή να πάρουν εφόδια από το δημόσιο πανεπιστήμιο δωρεάν για να οικοδομήσουν με αξιοπρέπεια τη ζωή τους».

Σχετικά με το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις υπέρογκες χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι είναι ένα θέμα που έχει αναδείξει και ο ίδιος ως ευρωβουλευτής εδώ και τρία χρόνια.

«Έχω καταθέσει ως ευρωβουλευτής ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αισχροκέρδεια των τραπεζών. Μου απάντησε τότε η Επιτροπή ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης. Η ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε την κερδοσκοπία ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, παραγωγών ενέργειας και τραπεζών. Την ίδια στιγμή που αυτοί έχουν τεράστια κέρδη, ο ελληνικός λαός είναι , σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, στο 57% του μέσου όρου αγοραστικής δύναμης της Ευρωζώνης και στο 67,8% όλης της ΕΕ. Αυτή είναι η πολιτική Μητσοτάκη. Μία πολιτική η οποία κατατείνει σε μια πανάκριβη καθημερινότητα και μία ανάπτυξη των real estate με κακοπληρωμένες δουλειές. Αυτή η πολιτική υπονομεύει την προοπτική του ελληνικού λαού και την κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε.

Ως προς το πολιτικό περιβάλλον, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι στόχος είναι «η παράταξή μας να γίνει ο στρατηγικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας ως μια ισχυρή προοδευτική δύναμη. Διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ανισορροπία το πολιτικό σύστημα. Τόσα χρόνια, ο λόγος που η Νέα Δημοκρατία δεν πλήρωνε τα λάθη της ήταν διότι δεν υπήρχε μια αξιόπιστη επιλογή. Θεωρώ ότι οικοδομώντας αυτήν την αξιόπιστη επιλογή, με νέα φρέσκα πρόσωπα, με υψηλή επάρκεια και με σύγχρονες ιδέες και θέσεις, στις επόμενες εθνικές εκλογές θα υπάρχει αυτή η επιλογή στο τραπέζι, ώστε να έχει νικηφόρα πορεία έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Σίγουρα οι ευρωεκλογές είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι και γι’ αυτό ζητώ από τον ελληνικό λαό να μας στηρίξει, διότι είμαστε μια δύναμη που σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκπροσωπεί μια πολιτική αλληλεγγύης των κρατών και διαθέτει ένα σχέδιο, το οποίο απαντά στα σύγχρονα προβλήματα. Και σε εθνικό επίπεδο, όμως, ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, θα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη συγκρότηση ενός μετώπου απέναντι στη Νέα Δημοκρατία που θα αλλάξει τον ρου των πολιτικών πραγμάτων. Διότι, κατά την ταπεινή μου άποψη, ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή: Η ανάπτυξη, την οποία σχεδιάζει για τη χώρα προσφέρει ποιότητα ζωής για πολύ λίγους και δύσκολες μέρες για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Πιστεύω ότι αν η Νέα Δημοκρατία έχει έναν πολύ σοβαρό και στιβαρό προοδευτικό αντίπαλο και όχι τον χρυσό χορηγό, όπως λειτούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα σταματήσει να έχει αυτή την αλαζονεία και να περιφρονεί τον ελληνικό λαό και τους θεσμούς».

Ερωτηθείς για τυχόν συνεργασίες με άλλα πολιτικά κόμματα, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι τον διάλογο τον έχει προκαλέσει δημόσια στη Βουλή σε νομοθετικό επίπεδο. «Δεν μπορώ να συζητώ όπως ο κ. Τσίπρας με έωλα σενάρια, πονηριές και τερτίπια» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης προσθέτοντας ότι οι συνεργασίες πρέπει να οικοδομηθούν στη Βουλή και την κοινωνία. «Αν ένα κόμμα αρνείται την πραγματικότητα, πως μπορούμε να συνεργαστούμε; Για παράδειγμα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης, ανακοίνωσε ότι θα κάνει εκστρατεία σε όλον τον κόσμο για τον απόδημο ελληνισμό, αλλά καταψήφισε τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων. Είναι εύκολο, λοιπόν, για μένα να συνεργαστούμε; Θέτω ως κριτήρια τη σοβαρότητα, τη συνέπεια και την πρόοδο. Καλώ λοιπόν όλα τα κόμματα εντός και εκτός Βουλής σε πρωτοβουλίες, που θα βοηθούν τη βελτίωση της θέσης του ελληνικού λαού».

Ρεπορτάζ ΕΡΤ: Λίνα Μπεθάνη

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

3η ημέρα Κατασκήνωσης στην Κάρπαθο: Στο θερινό σχολείο Πυλών, εργασίες στο Επαρχείο αλλά και μπάνιο στην μαγική Αχάτα! 

Δίκυο Ενημέρωσης

Αποκάλυψη Χριστοδουλίδη: Ο Γιούνκερ ήθελε να κάνει επίτροπο Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη

Κάρπαθος: «Έφυγε» από τη ζωή 63χρονος – Δεν άναψαν τα φώτα στο αεροδρόμιο για την αεροδιακομιδή