www.karpathosnews.gr

Αρκιοί – Μαράθι: Δυο άγνωστοι καλοκαιρινοί προορισμοί στα Δωδεκάνησα

Από τους αγαπημένους προορισμούς του καλοκαιριού των τουριστών που αναζητούν τις απόλυτες διακοπές, σ΄έναν τόπο για «ψαγμένους» αναδεικνύεται κάθε χρόνο το νησάκι των Αρκιών.

Αρκιοί. Δεκατρία νησάκια και άλλες τόσες βραχονησίδες αποτελούν το σύμπλεγμα που καλούνται Αρκιοί. Στο χάρτη αναζητείστε το μεγαλύτερο ΒΑ του νησιού της Αποκάλυψης, στο οποίο υπάγεται. Το γραφικό και φιλόξενο λιμανάκι των Αρκιών, ίσως από τον 4ο αιώνα π.Χ, να ονομάζεται Πόρτο – Αυγούστα και συνέδεε αρχικά τον οικισμό, υπολείμματα του οποίου συναντά ο επισκέπτης λίγες εκατοντάδες μέτρα στα Ν/Δ με τον ορθογώνιο πύργο που προεξείχε οχυρού της περιόδου αυτής.

Ήταν νησί υποκείμενο στη Μίλητο, άκρο της Ιωνίας με την δική του στρατηγική σημασία. Οι πειρατικοί κίνδυνοι στα μετέπειτα χρόνια, ανάγκασαν τους κατοίκους να ανηφορίσουν Β/Α και να δημιουργήσουν έναν άλλο οικισμό, με ξερολιθιές και προστάτιδα την Παναγιά Παντάνασσα με Σχολείο δίπλα. Αργότερα οι κάτοικοι κατέβηκαν προς το λιμάνι οργανώνοντας μικρούς οικισμούς.

Δεν ξεπερνούν τους 45 οι κάτοικοι που διαμένουν όλο το χρόνο στο νησί και ασχολούνται με την αλιεία ,κτηνοτροφία και τα τελευταία χρόνια με τον τουρισμό. Εκατοντάδες ιστιοπλοϊκά και άλλα σκάφη δένουν στο λιμανάκι της Αυγούστας και αρόδο στα άλλα γύρω για να απολαύσουν ότι πιο αυθεντικό έχει ένα νησί όπως αυτό. Συνδέεται καθημερινά το καλοκαίρι, και τακτικά το Χειμώνα με την Πάτμο τους Λειψούς τη Λέρο και την Κάλυμνο με τα πλοία της γραμμής ή με ημερόπλοια. Τα τελευταία προσεγγίζουν και το απέναντι Μαράθι.

Ευτυχώς ακόμη το σύμπλεγμα των Αρκιών εξακολουθούν να διατηρούν την αυθεντική μορφολογία τους. Στο νησί υπάρχει σπήλαιο με σταλακτίτες, που, κατά τις πληροφορίες μας η Δημοτική Αρχή Πάτμου σχεδιάζει να αναδείξει με τον σεβασμό που προσιδιάζει σε μια τέτοια γεωμορφολογική ιδιομορφία. Οι παραλίες των Αρκιών , τυλιγμένες στη σιωπή και πολύ μακριά από τον τουριστικο-κεντρικό άξονα των μεγαλύτερων νησιών, γεμίζουν τους επισκέπτες του καλοκαιριού με εμπειρίες μοναδικές.

Πατελιά, Αμπελάκι, Καψαλισμένος, Λιμνάρι και τέλος τα διάσημα και απαράμιλλου κάλους Τηγανάκια, ένα σύμπλεγμα νησίδων, νοηματοδοτούν τις διακοπές στον τόπο αυτό.Αν ακολουθήσετε τους δρόμους από το Πόρτο- Αυγούστα, ένα μίνι μάρκετ θα σας καλύψει στα αναγκαία της ημέρας σας. Και η αίσθηση της χαράς ολοκληρώνεται στα γραφικά ταβερνάκια και την καφετέρια των Αρκιών.

Μαράθι ή Μάραθο. Απέναντι από τους Αρκιούς, με έκταση μόλις 355 στρεμμάτων με δύο γραφικές ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κονσολας- Παππάς σε διαφωνία για τη γραμμή της Κασοκαρπαθιας! Σιγή από Δήμο και Επαρχείο

ΕΝΦΙΑ: «Άνθρακας» η έκπτωση για χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με στεγαστικά δάνεια  

Δίκυο Ενημέρωσης

Στην Όλυμπο ο νέος δήμαρχος Καρπάθου Μιχάλης Φελλουζης. Σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο Ηλία Παπαηλία

Δίκυο Ενημέρωσης