www.karpathosnews.gr

Κάρπαθος / Καταγγελία εργαζομένων – Αρνήθηκαν να τους πληρώνουν και κάλεσαν την αστυνομία

Η επιχείρηση τους απασχόλησε για ένα μήνα με καθημερινές βάρδιες 10,5 ωρών, χωρίς ρεπό – Οι εργαζόμενοι έχουν κινηθεί νομικά για την υπόθεση
Σοβαρή καταγγελία κατά επιχείρησης στην Κάρπαθο που φέρεται να αρνήθηκε να πληρώσει τα δεδουλευμένα τεσσάρων αλλοδαπών εργαζομένων, ισχυριζόμενη ότι δεν δούλεψαν ποτέ εκεί και καλώντας μάλιστα την αστυνομία για να τους απομακρύνει από τον χώρο.

Οι εργαζόμενοι έχουν κινηθεί νομικά και η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια εισαγγελέα της Ρόδου. Ο ένας από τους τέσσερις μιλώντας στα «Καρπαθιακά Νέα» ανέφερε ότι είναι 27, 27, 30 και 36 ετών και πως ζούσαν στην Ιταλία και καθώς πέρυσι ταξίδεψαν στην Ελλάδα και τους άρεσε έψαχναν δουλειά για το καλοκαίρι στην χώρα μας, την οποία και βρήκαν μέσα από γνωστή πλατφόρμα ευρέσεως εργασίας.

Εξιστορώντας τα όσα έγιναν ο εργαζόμενος είπε ότι τους πήρε κάποιες συνεντεύξεις μέσω βιντεοκλήσης ο διευθυντής της επιχείρησης, ενώ στη συνέχεια τους είπαν ότι όλα είναι εντάξει και «ότι μπορούμε να έρθουμε στην Κάρπαθο και θα φροντίσουν τα χαρτιά μας, συμπεριλαμβανομένων των χαρτιών για τον φίλο μου από την Ουρουγουάη».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του οι δύο δούλευαν στην κουζίνα, ο ένας έκανε πρωινό και σέρβιρε και ο άλλος ήταν στην ρεσεψιόν. «Δούλεψα 29 μέρες και οι φίλοι μου 40 και 41 ημέρες. Η προσφορά ήταν 1500 ευρώ συν φαγητό συν διαμονή. 7 ημέρες, χωρίς ρεπό, 10,5 ώρες την ημέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά στο τοπικό μέσο συμπληρώνοντας ότι μετά από διαμάχη μεταξύ των ιδιοκτητών και δύο άλλων υπαλλήλων – στην οποία δεν συμμετείχαν – αποφάσισαν στις 6 Ιουνίου να τα παρατήσουν «γιατί δεν θέλαμε να δουλέψουμε σε αυτές τις συνθήκες».

«Οι ιδιοκτήτες μας είπαν εκείνη την ημέρα (Τρίτη 6 Ιουνίου), ότι δεν έχουν μετρητά και μας ζήτησαν να περιμένουμε μέχρι την Πέμπτη 8 Ιουνίου. Την Πέμπτη ήρθαν στα δωμάτια μας με πολύ άσχημο τρόπο και είπαν: Έχετε δύο επιλογές, 1) να μαζέψετε τα πράγματά σας σε μισή ώρα και να πάτε στη ρεσεψιόν να πάρετε τα χρήματά σας ή 2) να καλέσω την αστυνομία.Είχαμε τις αποσκευές μας ήδη έτοιμες από την Τρίτη, πριν από δύο μέρες θέλαμε να φύγουμε. Οπότε φυσικά είπαμε να πάμε στην υποδοχή, να πάρουμε επιτέλους τα λεφτά μας και να φύγουμε. Έρχεται λοιπόν στη ρεσεψιόν με 2000 ευρώ και για τους τέσσερις. Μας χρώσταγε περίπου 7.000 ευρώ» ανέφερε ο εργαζόμενος.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι όταν είπαν ότι δεν είναι όλο το ποσό ο ιδιοκτήτης «κάλεσε την αστυνομία κάνοντας ψευδή καταγγελία» ότι έμεναν στο ξενοδοχείο και ότι τους είχε ζητήσει να φύγουν πριν από δύο μέρες και ότι εκείνοι αρνήθηκαν να το κάνουν.«Είναι απίστευτο, διότι θέλαμε να φύγουμε πριν από δύο μέρες και μας ζήτησαν να μείνουμε ακόμη δύο μέρες για να μπορέσουν να σηκώσουν μετρητά. Έρχεται λοιπόν η αστυνομία και μας συνέλαβε» είπε αναφέροντας ότι ήταν υπό κράτηση για 8 ώρες.

«Οι πρεσβείες μας (Ιταλία, Αργεντινή και Ουρουγουάη) είναι ενημερωμένες και γνωρίζουν για αυτή την κατάσταση» τόνισε ο εργαζόμενος σημειώνοντας ότι έχουν κινηθεί νομικά. Πρόσθεσε ακόμα ότι τα 2.00 ευρώ ήταν η τελική προσφορά του ιδιοκτήτη ο οποίος είπε στην αστυνομία ότι έβαλε χρήματα και για τα εισιτήρια «αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια».

«Έχουμε τα πάντα ηχογραφημένα, γραπτούς διαλόγους και βίντεο. Το πότε μας ζήτησαν να μείνουμε και πότε θέλησε να μας πληρώσει με 2000 ευρώ. Και φυσικά υπάρχουν πολλές φωτογραφίες από εμάς που δουλεύουμε καθώς και αρκετοί μάρτυρες» πρόσθεσε ο εργαζόμενος σημειώνοντας ότι στη συνέχεια πήγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Ρόδο.

«Δύο δικηγόροι από το ξενοδοχείο ήρθαν και είπαν το ίδιο πράγμα, ότι δεν δουλέψαμε ποτέ εκεί» ανέφερε ακόμα σημειώνοντας ότι ο επιθεωρητής τους είπε ότι έχουν αποδείξεις ότι εργάστηκαν στην επιχείρηση στην οποία έδωσε πέντε μέρες για να καταβάλει τα δεδουλευμένα ή αλλιώς θα πάνε δικαστικώς (σ.σ. οι εργαζόμενοι).

Ωστόσο σύμφωνα με τα λεγόμενά του μετά από πέντε μέρες ο δικηγόρος ήρθε ξανά και είπε ότι δεν δούλεψαν ποτέ εκεί. Πήγαν λοιπόν στο γραφείο επιθεώρησης με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και στην συνέχεια κινήθηκαν νομικά με ποινική και αστική αγωγή.

«Θα ήθελα να σας πω ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά στα ταξίδια μου» είπε τέλος ο εργαζόμενος.

avgi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΟΠΕΚΑ: Καταβολή επιδομάτων την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 

Δίκυο Ενημέρωσης

Σε διερεύνηση ο θάνατος αλόγου στην Αυλώνα της Καρπάθου

Στην Αθήνα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες – Συναντήσεις με Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη

Δίκυο Ενημέρωσης