www.karpathosnews.gr

Κάρπαθος: το νησί για εναλλακτικές διακοπές

Το καλοκαίρι μπορεί να αργεί λιγάκι ακόμα, αλλά είμαι σίγουρη πως και εσείς έχετε ξεκινήσει να εξερευνείτε το google maps σκεπτόμενοι ποιος θα είναι ο επόμενος καλοκαιρινός σας προορισμός. Είμαι, λοιπόν, εδώ για να σας προτείνω ένα νησί λιγότερο δημοφιλές από τα άλλα. Ένα νησί πιο απομακρυσμένο, πιο διαφορετικό, πιο εναλλακτικό θα έλεγε κανείς. Θα σας ταξιδέψω στην νοτιοανατολική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο καλά κρυμμένο διαμάντι των Δωδεκανήσων, την Κάρπαθο. Εκτός από τουριστικό προορισμό, η Κάρπαθος αναδεικνύεται ως ένα υπαίθριο μουσείο, όπου η παραδοσιακή ζωή συνυπάρχει αρμονικά με τη σύγχρονη. Η γοητεία της, όμως, δεν σταματάει εδώ. Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων μπορεί να ικανοποιήσει και αυτούς που οι καλοκαιρινές τους διακοπές είναι στενά συνδεδεμένες με τα θαλάσσια αθλήματα και πιο συγκεκριμένα με το surfing.

Πρώτη στάση: Όλυμπος

κάρπαθος

Ξεκινώντας από το βόρειο τμήμα του νησιού, συναντάμε την Όλυμπο. Ένα χωριό βγαλμένο από άλλη εποχή. Ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει για τους κατοίκους του, καθώς ακόμη φορούν τις παραδοσιακές τους φορεσιές και τα σπίτια τους είναι πετρόχτιστα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ένας συνδυασμός που δημιουργεί ένα παραμυθένιο σκηνικό. Οι πολύχρωμοι κήποι και τα λουλούδια προσθέτουν μια επιπλέον νότα ομορφιάς στο τοπίο. Η φιλοξενία των ντόπιων είναι η κλασική ελληνική φιλοξενία. Σε κάνουν να νιώθεις οικεία μαζί τους και σου προτείνουν να δοκιμάσεις τις ξεχωριστές παραδοσιακές λιχουδιές που προσφέρει η περιοχή τους. Προσωπικό αγαπημένο πιάτο είναι οι μακαρούνες, χειροποίητα ζυμαρικά και αποτελούν το γαστρονομικό σήμα κατατεθέν του νησιού.

Δεύτερη στάση: Βωλάδα και Όθος

κάρπαθος

Κατευθυνόμαστε τώρα νοτιότερα και φτάνουμε στην επόμενη στάση μας, η οποία είναι το χωριό Βωλάδα. Με καταπράσινα τοπία και πανοραμική θέα, η Βωλάδα ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων της. Η γραφική ομορφιά της και ο πολιτιστικός πλούτος το καθιστούν προορισμό για επισκέπτες που αναζητούν αυθεντική εμπειρία στην Καρπάθο. Λίγα χιλιόμετρα αργότερα θα δείτε μπροστά σας τον Όθο που φημίζεται για τις παραδοσιακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό και την ιστορία του χωριού. Στο πλαίσιο αυτών, μπορείτε να παρακολουθήσετε λαογραφικά γλέντια με παραδοσιακή μουσική και χορούς. Μια μεγάλη γιορτή που γίνεται ταυτόχρονα σε 5 χωριά του νησιού, συμπεριλαμβανομένου και του Όθου, είναι το Πανηγύρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και λαμβάνει χώρα στις αρχές Αυγούστου.

Τρίτη στάση: Παραλία Αγίου Νικολάου

κάρπαθος

Εάν εκτός από τα πανηγύρια και τα εναλλακτικά χωριά, είστε και φαν του surfing, τότε είστε στο σωστό μέρος. Κοντά στην Αρκάσα, στο νοτιοδυτικό μέρος του νησιού, συναντάμε την παραλία του Αγίου Νικολάου και την σχολή surf “Surfvival”. Τα μελτέμια που περιβάλλουν το νησί είναι ισχυρά και το γεγονός αυτό μετατρέπει την Κάρπαθο σε εξαιρετική τοποθεσία για εκμάθηση surfing. Η θάλασσα σε εκείνη την περιοχή ενδείκνυται τόσο για προχωρημένους όσο και για αρχάριους στο άθλημα, για αυτό και προσελκύει και τους μικρότερους ηλικιακά φίλους να γνωρίσουν καλύτερα τη θάλασσα και τον μαγικό κόσμο του surfing.

Η Κάρπαθος, με τη γοητεία της, αποτελεί ένα μαγευτικό νησί πλούσιο σε παράδοση, φυσική ομορφιά, και φιλοξενία. Οι παραδοσιακοί οικισμοί της, όπως η Βωλάδα, ο Οθος και φυσικά η Όλυμπος, με τα πέτρινα σπίτια τους, αναδεικνύουν τον πολιτισμό και την ιστορία της. Οι ακτές με τα κρυστάλλινα νερά, όπως η Άμοπος, προσφέρουν ειδυλλιακά τοπία για ξεκούραση. Οι τοπικές εκδηλώσεις αναδεικνύουν τη θρησκευτική κληρονομιά και τον πολιτισμό της. Είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη φιλοξενία, προσφέροντας στον επισκέπτη μια αξέχαστη εμπειρία που αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα στην καρδιά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θοδωρής Κατσαφάδος: «Ο αδελφός μου σκοτώθηκε και διαμελίστηκε μπροστά μου από χειροβομβίδα»

Δίκυο Ενημέρωσης

Π. Χρηστίδης: Στον γάμο δεν μπορούν να υπάρχουν διακρίσεις και προϋποθέσεις

Άδωνις Γεωργιάδης: «Έρχονται 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία» – Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Δίκυο Ενημέρωσης