www.karpathosnews.gr

Μαρινάκης: Ήταν η τελική πρόταση της κυβέρνησης προς τους αγρότες – Εξετάζεται η καταβολή ΕΦΚ

Εξαντληθήκαν τα περιθώρια είπε ο Παύλος Μαρινάκης

«Μετά από μια εξαντλητική, ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση» ήταν μια τελική πρόταση ως προς τα συγκεκριμένα αιτήματα των αγροτών, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στο ACTION24.

Επίσης, ο κ. Μαρινάκης είπε πως ξεκινάει η συζήτηση υπό τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πετραλιά για το μόνιμο και δικαιότερο τρόπο καταβολής της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Καταναλώσης.

Νωρίτερα, μιλώντας στο MEGA, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι εξαντληθήκαν τα περιθώρια με τις σημερινές ανακοινώσεις για τους αγρότες μετά τη συνάντηση εκπροσώπων τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έκανε λόγο για «πολύ στοχευμένη και μελετημένη η πρόταση του πρωθυπουργού», που απαντάει στα δύο βασικότερα προβλήματα.

«Δίνει ρεύμα για δύο χρόνια στο όριο του κόστους. Δεν λαμβάνονται χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι από τους παρόχους», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης σε

-ρύθμιση χρεών στο ρεύμα

-αγροτικό πετρέλαιο, όπου θα υπάρξει επιστροφή για τρίτη χρονιά, προκαταβολή 50%

Επίσης είπε ότι ανοίγει η συζήτηση για πιο μόνιμο και πιο δίκαιο καθεστώς της επιστροφής του ΕΦΚ.

Σε ερώτηση για το ποια πιστεύει ότι θα είναι η αντίδραση των αγροτών είπε: «Δεν μπορώ να προεξοφλήσω την απόφασή τους. Είμαι αισιόδοξος πως η κατάσταση θα εκτονωθεί από τις κινητοποιήσεις».

Σε κάποιο σημείο ο Παύλος Μαρνιάκης είπε: «Ακούστηκε η φράση: ‘”Κύριε πρόεδρε όλοι μαζί είμαστε”».

Επανέλαβε πως δεν θεωρεί πως θα φτάσουμε σε συνέχεια των μπλόκων και καθόδου των αγροτών στην Αθήνα, αλλά τόνισε πως «εξαντληθήκαν τα περιθώρια».

Τόνισε τέλος πως δεν πρόκειται για προσωρινά μέτρα και διεμήνυσε ότι: «Ο διάλογος δεν μπορεί να συνεχιστεί με κλειστούς δρόμους».

Η κυβερνητική πρόταση
Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων. Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος.

Οι όροι του προγράμματος έχουν ως εξής:

Εκτιμήσεις τιμών: Για τα πρώτα 2 έτη με έναρξη τιμολόγησης την 1η.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως εξής:

Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα Οι τιμές αυτές αφορούν στο σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.
Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα. Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο).

Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ. Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και τη συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Πήγη:www.newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Μητσοτάκης: Τον Μάιο θα επισκεφθώ την Άγκυρα – Εκτός τόπου και χρόνου όσοι πιστεύουν ότι δεν θα έχουμε και αναταράξεις

Δίκυο Ενημέρωσης

Τα έσοδα του Τέλους Ανθεκτικότητας διεκδικεί η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

Δίκυο Ενημέρωσης

Kέρδισε τον διαγωνισμό – Το ταχύπλοο Caldera Vista στη γραμμή Ρόδος-Κάρπαθος

Δίκυο Ενημέρωσης