www.karpathosnews.gr

Μητσοτάκης: Τον Μάιο θα επισκεφθώ την Άγκυρα – Εκτός τόπου και χρόνου όσοι πιστεύουν ότι δεν θα έχουμε και αναταράξεις

Τον Μάϊο θα επισκεφθεί την Άγκυρα σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3.

«Η επιστολή την οποία μου έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους και της αυτοτέλειας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε ακόμα ότι θα έχουμε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα και επίσης θα λάβουμε δωρεάν υλικό για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών μας.

«Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση και η απόδειξη για το πως βλέπουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι σκοπός ήταν πάντα να μπορούμε να διατηρήσουμε ένα τακτικό πλεονέκτημα ποιοτικό όχι ποσοτικό.

Για την Τουρκία είπε ότι η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν ότι δεν μπορούμε να επιβάλλουμε στις ΗΠΑ τι θα πουλήσουν στην Άγκυρα αλλά και ότι αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.

Πρόσθεσε ακόμα ότι πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα το οποίο έχει οικοδομηθεί με την Τουρκία. Βλέπω συζητήσεις και από τις δυο πλευρές που παραπέμπουν σε αντιπαράθεση ενώ έχουμε κάνει σημαντικά βήματα όλους αυτούς τους μήνες και είμαστε σε πορεία εξομάλυνσης. «Αυτό το κεκτημένο πρέπει να το διατηρήσουμε», είπε.

«Όποιος πιστεύει ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου αλλά πρέπει να βλέπουμε και την μεγάλη εικόνα», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόθεσή μου είναι να επισκεφθώ την Άγκυρα τον ερχόμενο Μάιο είπε ακόμα.

Ερωτηθείς αν θα κάνουμε κάτι εμείς ώστε η παράδοση των F16 στην Τουρκία να έχει όρους απάντησε ότι αυτό είναι θέμα της αμερικανικής κυβέρνησης με το Κογκρέσο. Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Κογκρέσο είναι πολύ στενές και οικοδομούνται πάντα στην λογική ότι η ελληνοαμερικανική προσέγγιση είναι προς όφελος και των δυο χωρών.

Για το κόστος της προμήθειας ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρώτη φάση δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Έχουμε εξασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για μια μοίρα F35 και έχουμε πετύχει ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό ως προς τις αμυντικές μας δαπάνες.

Οι άνθρωποι που φορούν το εθνόσημο και έχουν υψηλή τεχνογνωσία πρέπει να πληρώνονται καλά, είπε ο πρωθυπουργός όσον αφορά στους νέους εξοπλισμούς. Τόνισε ακόμα ότι τα στελέχη που θα καθίσουν αύριο στην γέφυρα μιας Belharra θα ξέρουν ότι το κράτος τους σέβεται. Υπάρχουν αποστάσεις που πρέπει να καλυφθούν και προς τα εκεί θα κινηθούμε.

«Τον κέρασα καλτσούνια και είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση», απάντησε για το αν στην συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν κλείδωσε η συμφωνία για τα F35.

Για το αν είμαστε πιο κοντά στην επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία είπε ότι αν διατηρηθεί το καλό κλίμα η απάντηση είναι ναι. Η διατήρηση του καλού κλίματος είναι η προϋπόθεση για να συζητήσουμε λεπτομερώς. Έχουν αποκατασταθεί περισσότεροι δίαυλοι εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα, πρόσθεσε.

Έχουμε δυο βασικές προϋποθέσεις: η διατήρηση του καλού κλίματος και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο που θέτει το πλαίσιο για την επίλυση τέτοιων διαφορών, είπε ακόμα.

Η αύξηση μισθών και συντάξεων ύψιστη προτεραιότητα
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την ακρίβεια και αν η κυβέρνηση αντέδρασε με καθυστέρηση.

«Υπήρξε έξαρση της εισαγομένης ακρίβειας και της κερδοσκοπίας. Η απάντηση του κράτους δεν μπορεί παρά να είναι πολύ σκληρή. Η ΔΙΜΕΑ κάνει συστηματικούς ελέγχους και επιβάλλουμε και εισπράττουμε μεγάλα πρόστιμα και δημιουργείται αρνητική εικόνα για τις εταιρείες. Κάνουμε παρεμβάσεις δομικές στην λειτουργία της αγοράς », τόνισε ακόμα.

«Στέλνουμε», είπε ακόμα «ξεκάθαρο σήμα σε όλους ότι δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε μεγάλα πρόστιμα και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η αύξηση στα προϊόντα έχει μείνει και πρόσθεσε ότι «το θέμα δεν είναι πως θα μειωθεί ο πληθωρισμός αλλά πως θα έχουμε αποκλιμάκωση τιμών».

Η αύξηση μισθών και συντάξεων είναι η ύψιστη προτεραιότητά μου είπε. Οι μισθοί αυξάνονται και οι συντάξεις αλλά και η ενίσχυση των νέων οικογενειών.

«Μερικές φορές», είπε, «αισθάνομαι ότι υπάρχουν δυο Ελλάδες. Εκείνη που ευημερεί και εκείνη που τα βγάζει πέρα δύσκολα και αυτή πρέπει να στηρίξουμε».

Πήγη:www.newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΑΣΟΛ: Αγώνες σκοποβολής και βραβεύσεις ετήσιας κατάταξης στην ΚΑΡΠΑΘΟ

Τη Μεγάλη Τρίτη η καταβολή για το αυξημένο επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36.247.500 ευρώ

Δίκυο Ενημέρωσης

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Απερίου στις 18 Μαϊου 2024

Δίκυο Ενημέρωσης