www.karpathosnews.gr

Ο Σύλλογος Απανταχού Καρπαθίων επιμένει να εορτάζει αόριστα τον “Οκτώβρη 1944” και όχι την 5η Οκτωβρίου

Με νέα δελτία τύπου και την επίσημη αφίσα ο Σύλλογος Απανταχού Καρπαθίων έχει αποφασίσει να χαράξει έναν καινούριο δρόμο για την Επανάσταση της Καρπάθου σε διαφορετικό δρόμο από τον επίσημο της χώρας μας! Κι αυτό διότι ενώ με απόφαση του ελληνικού κράτους έχει οριστεί η 5η Οκτωβρίου 1944 ως επίσημη αργία της Καρπάθου, ο ΣΑΚ αποφάσισε και φέτος να διοργανώσει γιορτή για να τιμήσει την Επανάσταση – Απελευθέρωση της Καρπάθου στις 19 Νοεμβρίου ωστόσο στο ενημερωτικό δελτίο τύπου και την αφίσα αφήνει έξω την 5η Οκτωβρίου!

Ο Σύλλογος Απανταχού Καρπαθίων λοιπόν, άγνωστο το γιατί, επιλέγει να εορτάσει αόριστα τον… Οκτώβριο του 1944! Τι ακριβώς γιορτάζει; Κάποιος θα έπρεπε να μας εξηγήσει!

Η Ελλάδα έχει παράδοση στην ανακήρυξη εθνικών επετείων στο ξεκίνημα κι όχι στο τέλος των γεγονότων που τις συγκροτούν. Λόγου χάρη η 25η Μαρτίου 1821 και η 28η Οκτωβρίου 1940. Για να αποδώσουμε με ακρίβεια τα εύσημα, η καθιέρωση, ως επίσημης γιορτής της Καρπάθου από το ελληνικό κράτος, έγινε μετά από τις δυναμικές ενέργειες του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών Αττικής!

Στις 28/10/1965, στο 21ο ιστορικό εορτασμό που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με κεντρικό ομιλητή τον πρωτεργάτη της Επανάστασης δάσκαλο Ιωάννη Οθείτη οι Απόδημοι Μενετιάτες, ομόφωνα απαίτησαν από την Ελληνική κυβέρνηση την επίσημη καθιέρωση της 5ης Οκτώβρη ως γιορτής της Καρπάθου.

Σε εκείνον τον εορτασμό (πρόεδρος του Συλλόγου ήταν ο αείμνηστος γιατρός Γεώργιος Λυτός)  ανατέθηκε στους Ι. Μοσχούλη, Ι. Οθείτη και Π. Κανονάρχο, η επίδοση ψηφίσματος στην Βουλή των Ελλήνων και η αγωνιστική προσπάθεια μέχρι την επιτυχία του στόχου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου, ο γιατρός-συγγραφέας Γεώργιος Μ. Γεωργίου, από το τρίτο φύλο της εφημερίδας του, της “Καρπαθιακής”, το 1952, δηλαδή μόλις 8 χρόνια από την 5η Οκτώβρη ‘44, βροντοφώναζε την επιτακτή ανάγκη αναγνώρισης της 5ης Οκτώβρη ως την ημέρα της Καρπάθου.

Οι Μενετιάτες δεν άργησαν να πετύχουν τον στόχο του!

Από τις 25/2/1969 με το Βασιλικό Διάταγμα 157, η 5η Οκτώβρη έγινε η επίσημη αργία της Καρπάθου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

3η ημέρα Κατασκήνωσης στην Κάρπαθο: Στο θερινό σχολείο Πυλών, εργασίες στο Επαρχείο αλλά και μπάνιο στην μαγική Αχάτα! 

Δίκυο Ενημέρωσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΓΕΜΙΣΜΑ ΠΙΣΙΝΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ 10η ΜΑΙΟΥ

Δίκυο Ενημέρωσης

Τρένο θα συνδέει την Ελλάδα με Βουλγαρία και Ρουμανία

Δίκυο Ενημέρωσης